Luotaajat kokoontuivat viime tiistaina nauttimaan kirjallisuuden ohella myös merellisestä Helsingistä. Riina, Pauliina ja Jenni pääsivät haistelemaan meri-ilmaa Hannun ja Mirkan opastaessa meitä purjehduksen saloihin. Nyt vendat ja muut ovat meille asteen verran tutumpia. Ilta oli ihana, kiitoksia Hannu ja Mirkka!

Luodattavana teoksena oli tällä kertaa J. M. Coetzeen Häpeäpaalu, joka kertoo viisikymppisestä eteläafrikkalaisesta kirjallisuuden professorista David Luriesta, joka solmii suhteen oppilaaseensa. Hän jää kiinni ja erotetaan yliopistolta. David pakenee häpeää tyttärensä syrjäiselle maatilalle Itä-Kapmaalle. Häpeä saa pian uuden muodon, sillä David ja Lucy ryöstetään raa'asti ja Lucy raiskataan. Isä ja tytär käsittelevät tapahtunutta eri tavoin ja tätä dialogia kirjassa seurataan.

Keskustelua meissä herätti historian painolasti sen monissa eri muodossa. Etenkin Itä-Kapmaalla Lucyn asuinympäristössä oli rotuerottelun taakka vahvasti läsnä. Lucy tuntui kokevan, että vaikeneminen kokemastaan raakuudesta on hinta siitä, että hän saa jäädä asumaan paikoilleen. Tämä tuntui vaikealta käsittää. Myös kosto, moraali, naisen asema ja valtarakenteet olivat aiheita, jotka nousivat keskusteluun kirjan pohjalta. Kaikessa väkevyydessään kirja oli luotaajista lukemisen arvoinen.

Halusimme lukea seuraavalla kerralla jotakin elämäkerrallista ja valitsimme seuraavaksi kirjaksemme Koneen ruhtinaan. Pekka Herlinin elämästä kertovan kirjan on kirjoittanut John Simon ja sitä näytti löytyvän hyvin kaupunginkirjastosta. Tapaamme 3.8.2011 kello 17 Cafe Piritan lähellä.

Merellisin terveisin Jenni