Luotaajat kokoontuivat Ainolla 4.1. jälleen sangen monilukuisina: paikalla olivat Ainon lisäksi Johanna, Katriina, Mika, Mirkka, Pauliina, Riina, Toni sekä juniorijäsenemme Enni. Keskustelun aiheena oli Ray Bradburyn romaani Fahrenheit 451, joka herätti melko ristiriitaisia tuntemuksia. Muutama piti kieltä ja kerrontaa kauniina, muutama taas jankkaavana ja pinnallisena. Totesimme tosin, että ainakin osittain toistoa ja tapahtumattomuutta oli käytetty tarkoituksellisesti kuvastamaan henkilöhahmojen ajatusmaailman tyhjyyttä. Myos hahmoista etenkin Beattya pidettiin toisaalta kiehtovana, toisaalta ehkä perusteettoman ristiriitaisena - mikä oli saanut aiemmin innokkaan lukutoukan vihaamaan kirjallisuutta? Halusiko hän tarinan lopussa kuolla, vai aliarvioiko hän Montagin luonteen voimakkuuden ja kuvitteli vielä saavansa miehen alistumaan käskyihinsä?

Tämä vuonna 1953 ensi kertaa julkaistu tieteisromaani tuntui toisten mielestä teknisiltä sovelluksiltaan nyt hieman naurettavalta, kun taas toisten mielestä teokseen oli päätynyt suorastaan hyytäviä ajankuvia tämän päivän maailmasta, plasmatelevisioruuduista viihteen ylivoimaan laajemminkin. Kulttisuosioistaan ja klassikon asemastaan huolimatta romaani sai runsaasti kritiikkiä myos heti ilmestyttyään - tätä valaisivat englanninkielisen painoksen lukeneiden referaatit teoksen esipuheesta. Yksi paikallaolijoista oli myös katsonut romaanista tehdyn elokuvan. Lopuksi päädyimme pohtimaan scifin ja fantasian eroa ja selvittämään eri määritelmiä netin avulla. Fahrenheit 451 luokitellaan scifiksi; paras sana kuvaamaan teosta on varmaan kuitenkin dystopia.

Onneksi emme vielä ainakaan elä kyseistä dystopiaa, ja voitte siis turvallisesti hankkia seuraavan teoksen ja tulla kirjakeskusteluun Riinan luo sunnuntaina 28.2. klo 17. Luettava teos on jälleen dystopia: George Orwellin Vuonna 1984. Luvassa siis toivottavasti kiintoisa uusi näkökulma samaan aiheeseen ja yhä syvempää keskustelua.

Kirjallisin terveisin,
Katriina