Eräänä lumisena ja myrskyisenä iltana (joka siis sattui olemaan perjantai 26.1.2007) kokoonnuimme keskustelemaan Ryszard Kapuscinskin Neuvostoliittoa käsittelevästä teoksesta, Imperiumista.

Kaikki olivat pitäneet kirjasta, etenkin sen yksityiskohdat olivat jääneet mieleen: Armenialaisten tungeksimista lentokoneeseen, vesilätäkköjen yli hyppivää tyttö Jakutskissa ja puolalaisten lasten jonottaminen karkkikauppaan pakkasyössä 1939. Lisäksi jaoimme ihmetyksen Neuvostoliiton piikkilangan tuotannosta, kirkkojen purkamisesta tai uskonnonvastaisina museoina pitämisestä, sekä suunnitelmista saada lisää vettä puuvillapelloille poistamalla vuoristo ja muuttamalla jokien suuntaa.

Imperiumi herätti myös ihmetyksen siitä, miten vähän yleisesti ottaen tiedämme Neuvostoliitosta ja miten lähihistoriassa monet traumaattiset tapahtumat ovat. Kapuscinski kuvaa keskitysleirejä, kylmää, nälkää ja kuolemaa havainnollisesti, kaunistelematta tai kauhistelematta. Pienet tarinat ovat loogisia, mutta kokonaisuudesta muodostuu absurdi eikä millään tunnu olevan mitään järkevää tarkoitusta. Vot, sellaista elämä on!

Kirjan tarinoiden pirstaleisuus oli myös hieman häirinnyt muutamien lukemista; etenkin kun monet asiat eivät ole ennestään tuttuja, on suuren tarinamäärän sisäistäminen kerralla haasteellista. Kapuscinskin omin sanoin, kirja hajaantuu ja hajoaa siitä syystä, että kirjoittamisen aikana hajosi myöskin sen kohde ja teema, suurvalta Neuvostoliitto.

Lisäksi pitää todeta, että Imperiumi on omiaan nostattamaan pahaa matkakuumetta Venäjälle ja entisen Neuvostoliiton alueille. Meistä yksi oli myös (jo ennen kirjan lukemista) käynyt Vorkutassa. Keskustelimme myös Kapuscinskin uhkarohkeasta matkustamisesta säännöistä tai sairauksista piittaamatta. Kapuscinski kuitenkin selvisi aina kuin ihmeen kaupalla ja kuoli vasta 23.1.2007 (muutama päivä sitten) 74-vuotiaana Varsovassa.

Seuraava tapaamisemme on laskiaissunnuntaina 18.2 Anun luona, edelleen Pikku-Huopalahdessa, ja seuraavaksi teokseksi äänestettiin Hanna Haurun Tyhjien sielujen saari. Ehkä saamme myös nähdä kuvia Vorkutasta?

Inkeri

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Linkkejä:

Ryszard Kapuscinski wikipediassa suomeksi
Ryszard Kapuscinski, wikipedia in English
Ryszard Kapuscinski on todistanut 27 vallankumousta
airBaltic, halpoja lentoja vaikka Riigasta Tbiliisiin