Luotaajat kokoontuivat aurinkoisena torstaina Tokoinrannan juuri uudistetussa älykkökahvila Pirittassa. Ulos asti jatkuva tätijono haittasi hieman aloitusta, mutta paikka oli muuten mukava. Luettavana oli Marjane Satrapin sarjakuvaromaanit Persepolis 1 ja 2 ja paikalla keskustelemassa Aino, Jenni, Johanna, Mika, Mirkka, Riina ja Toni.

Kirjat ja kirjailija olivat joillekin entuudestaan tuttuja, mutta useimmille eivät. Osa 1 kertoi Marjane Satrapin lapsuudesta Iranissa ja osa 2 nuoruudesta Itävallassa sekä kotiinpaluusta ja aikuiselämästä Iranissa. Kaikki olivat yleisesti ottaen pitäneet kirjoista ja pitäneet niitä helppolukuisina ja kiinnostavina. Edelliseen kirjaan (Vanhan rouvan lokikirja) verrattuna Satrapin tarinankerronta todettiin huomattavasti tiiviimmäksi. Tarina eteni ruutujen yläreunassa olevien tekstilaatikoiden avulla, ja tekstiä oli sarjakuvakirjaksi paljon. Kirjojen yksinkertainen ja keveä piirrostyyli sopi monien mielestä hyvin välillä vaikeiden ja ahdistavien tapahtumien kerrontaan. Kirjat olivat omaelämänkerta, vaikka joidenkin tapahtumien todenperäisyys herätti hieman arveluja.

Kirjoissa kerrottiin miten uskonto, sota ja poliittiset vainot vaikuttivat tavallisten ihmisten elämään Iranissa. Länsimaisessa 'vapaassa' yhteiskunnassa elävästä monet asiat tuntuivat lähes absurdeilta. Iranin arkipäivästä löydettiin yhtymäkohtia sekä Neuvostoliittoon että George Orwellin 1984 -kirjan maailmaan. Satrapin sivistynyt, uudistusmielinen ja varakas perhe tuki tyttärensä opiskelua ja tiedonhankintaa. He vastustivat lähes koko suvun voimalla kaikenlaisia hölmöjä sääntöjä, pitivät juhlia torstaisin suljettujen verhojen takana ja kuuntelivat uutisia BBC:ltä.

Kirjoissa käsitellyt aiheet, koulutus, koulutusmahdollisuudet, erilaiset elinolosuhteet, ihmisten yleinen sivistys ja erilaisiin yhteiskuntiin sopeutuminen herättivät keskustelua. Kaikki olivat yhtä mieltä sivistyksen ja älykkökahviloissa istuskelun tarpeellisuudesta. Lisäksi todettiin, että Persepolis sopisi hyvin myös koulussa luettavaksi, vaikkei lastenkirja olekkaan (paitsi Laaksolahden kirjaston mielestä).

Kirjojen pohjalta on tehty animaatio vuonna 2007
www.persepoliselokuva.fi/

 

Seuraavaksi kirjaksi valittiin Tuomas Vimman Helsinki 12

Kokoonnumme seuraavaksi keskiviikkona 16.6 klo 17:15 Tokoinrannassa, tai sateen sattuessa Pirittassa.

 

Sihteerikkönä toimi
Mika