Luotaajat tapasivat pienellä joukolla viime sunnuntaina Kaisaniemen eräässä oluthuoneessa. Mirkka ja Johanna olivat lukeneet Herman Hessen Arosuden alkuperäiskielellä, Riina Eeva-Liisa Mannerin käännöksenä. Arosusi johdatti keskustelua moneen suuntaan. Aloimme ymmärtää miksi hippiliike kuulemma oli pitänyt kirjaa ja Hesseä yhtenä kulttikirjailijaan. 

Pidimme Harry Hallerin persoonan moniulotteisuuden kuvausta onnistuneena,  kuvasivatpa kirjan muut hahmot Harryn mielen sivupersoonia tai sitten vain Herminen sanoin peilasivat Harryn persoonan ehkä piilossa olevia piirteitä. Ollakseen todellisia tyyppejä olivat kirjan muut hahmot kuvattu varsin ohuesti, vaikka siihen toki voi olla syynä vain pyrkimys keskittämään lukijan huomio Harryyn. Nykymaailmassa Harry Hallerin arosusimaiset piirteet saattaisivat jäävät toiseksi Herminen edustamille sosiaalisille taidoille.

Toiseutta ja vuorovaikutusta kuvattiin kirjassa taidokkaasti. Muiden  ihmisten näkeminen itsen peilikuvina ja peilikuvan epävarmuus auttoivat Harrya eteenpäin. Peilikuvan jämähtäminen pysäyttää kasvun, kuten on saattanut käydä ihmisille siinä vaiheessa, kun tuulipuvut muuttuvat samanlaisiksi. Kirjasta välittyi kannustus epävarmuuteen, kasvuun ja muutokseen.

Innostuimme keskustelemaan pitkään myös flow-tilasta taitona täydelliseen heittäytymiseen. Luopuminen jostain, vaikka omista ennakkoluuloista tai Harryn kohdalla myös kirjaviisaudesta helpotti heittäytymistä. Toisaalta pidimme arvossa myös teknistä osaamista, mikä helpottaa luovuuden toteutumista. Harryn trannsikokemukset olisivat saattaneet jäädä tylsemmiksi ilman Mozartin tuntemusta. Mutta olisiko Harry päässyt transsiin ilman toisia ihmisiä? Vai pitäisikö kysyä voidaanko saavuttaa yhteistranssi? Puhuimme paljon liikkeen tai toiminnan kautta löytyvästä flowsta, itsestä irtautumisesta, mikä voi syntyä, jos päämäärä on yhteinen.

Seuraavaksi kirjailijaksi kaavailimme Orhan Pamukia, mutta teosta emme päättäneet. Nyt siis äänestämään sopivasta kirjasta, tässä joitain suomennettuja ehdotuksia, joita löytyy myös kirjastosta reilusti. Seuraava kerta on sunnuntaina 6.4. klo 18. esimerkiksi jossain keskustan kahviloissa.