Hei kaikki uudet ja vanhat Luotaajat!

Sitten asiaan. Tapasimme eilen Katriinan luona kirjana Linn Ullmannin Ennen unta. Paikalla oli sopivasti seitsemän naista ja keskustelu rönsyili mukavasti. Romaani herätti monimuotoista analysointia, vaikka unenomaisuudessaan siihen oli ehkä hiukan vaikea pureutua. Puhuimme kirjassa usein esiintyvistä jaloista, avioliitosta, itsekkyydestä, valehtelusta. Päähenkilöä kohtaan tunnettiin niin sympatiaa kuin ärtymystä. Karin oli monen mielestä itsekäs, mutta toisaalta kirjan lopussa hän aikuistui, kun otti vastuun sisarensa lapsesta.

Julien ja Aleksanderin kohtalosta oltiin lähes yksimielisiä. Jännittävää oli huomata, miten erilaisia teemoja lukijat olivat kirjasta löytäneet: avioliitto, uskottomuus, itsekkyys, yksinäisyys. Kirjasta pidettiin; sitä pidettiin viihdyttävänä ja mukavana lukukokemuksena. Toisella lukukerralla asioiden ytimeenkin pääsi helpommin. Monet kirjan yhden kerran lukeneet taas sanoivat, että oli vaikeaa ruveta erittelemään sen tapahtumia. Välillä oli vaikeaa muistaa joitain yksittäisiä tapauksia, joista muut kertoivat.

Puhuimme paljon kirjan päähenkilön miessuhteista ja kirjan muistakin miehistä. Osan mielestä kirjan sivuhenkilömiehet olivat ärsyttävän helppoja Karinin valloituksille; mietittiin ovatko miehet aina niin helppoja ja ovatko miehet yleisesti helpompia kuin naiset. Osan mielestä kyllä, toiset olivat sitä mieltä, että koska naisten valloitusyritykset ovat harvinaisempia kuin miesten, miehet eivät ole tällaiseen käyttäytymiseen niin varautuneita kuin naiset ja siksi lähtevät naisen matkaan helpommin. Miesnäkökulmaa saadaksemme soitimme myös Sampolle :)

Seuraavat kirjaehdokkaat meille esitteli Riikka ja monien vaiheiden kautta päädyimme Salman Rushdien Vimmaan, joka on kirjailijan uusin teos vuodelta 2002.
Toivomme innokasta osanottoa ja ilmoittautumisia sekä Tintille että Riikalle, joka toimii illan emäntänä.

Viime kerrasta kiittäen,
Pauliina