Hei Luotaajat!

Tapasimme sunnuntaina luonani Riinan, Anun, Teresan ja itseni voimin, ja keskustelimme Neil Gaimanin kirjasta Coraline (varjojen talossa). Kirja herätti yllättävän vähän mielipiteiden vaihtamisen tarvetta - totesimme, että se oli mukava satu, jollaisia on lukenut ennenkin. Vertasimme kirjaa Narnia-sarjaan ja Liisaan Ihmemaassa.

Fiilikset olivat kuitenkin olleet eri lukijoilla erilaiset kirjaa luettaessa: joku piti todella paljon, joku oli jäänyt kirjan jäljiltä viileäksi. Mielestämme se kuitenkin hieman hitaasta alustaan parani loppua kohden, ja loppuhuipennus oli todella jännittävä. Pidimme Coralinea ehjänä satuna tai fantasiakirjana. Emme päätyneet kuitenkaan luokittelemaan sitä kumpaankaan kastiin.

Keskustelimme Gaimanin myötä myös kielestä ja kääntämisestä ja pohdimme kirjassa olleiden runojen käännösten onnistuneisuutta. Lisäksi teoksen sukupuoliroolit herättivät pienen ryöpsähdyksen sanoja: olivatko Coralinen sukupuoliroolit sittenkään vapautuneet perinteistä, kuten ehkä aluksi tuntui? Ilkeä (vara)äiti(puoli), nukkeleikit, työteliäs isä, taiteellinen äiti... Joku taisi kuitenkin todeta, että lapset olivat kirjassa (ja ovat ehkä muutenkin) melko sukupuolettomia. Pohdittiin myös vangittujen varjolapsien sukupuolisuutta - yksi niistä toi mielikuvan 1700-luvun englantilaisista tyttömäisistä pojista.

Coralinella on selvästi kasvatuksellinen aspekti, mutta poiketen vanhan ajan lastenkirjoista se on suunnattu kahtiaalle: lapsille ja aikuisille. Onko hyvä jättää lapsi leikkimään niin yksin kuin Coraline jätettiin? Toisaalta juuri yksinäisyys ja tylsistyminen mahdollistivat Coralinen seikkailut toiseen maailmaan.

Keskustelusta siirryttiin vapaasti moniin muihin mielenkiintoisiin ja henkeviin aiheisiin viinin voimin. Luotaajat vetäytyivätkin yöpuulle tällä kertaa harvinaisen myöhään, noin kahden-kolmen aikaan yöllä.

***************************************************************************

Seuraavaksi tapaamme klo 17 elokuun 14. pvä, joka on tiistai. Paikkana on Tervasaari, jos kelit suosivat, muutoin nähdään Riinan luona. Kirjaksi äänestettiin Tarjan tekstiviestillä ehdottamista Beat-henkisistä teoksista William S. Burroughsin Alaston lounas, jota on saataville mm. kaupunginkirjastosta. Seuraava kirjojen esittelijä on Teresa.

***************************************************************************

Hyvää lomaa kaikille, kuulemisiin ja näkemisiin!
Luotaajien puolesta
sihteeri Pauliina