Mikä olisikaan parempi tapa viettää synkeää marraskuista iltaa kuin istahtaa teekupposen äärelle keskustelemaan kirjallisuudesta ja sen sivussa muustakin maailmanmenosta. Riinan, Mirkan ja Jennin luodattavana oli tällä kertaa Roald Dahlin mustan huumorin jännitysnovelleja teoksesta Rakkaani, kyyhkyläiseni. Teoksen on suomentanut Pentti Saarikoski.

Novellit olivat ihanan hykerryttäviä ja hieman irrotteleviakin. Lastenkirjailijana paremmin tunnettu Dahl saanut novelleihin jotain lastenkirjoistaan tuttua hulvattomuutta. Osa, kuten Vuokraemäntä ja Nahka, olivat melko kammottavia ja julmia. Pidimme ”paha saa palkkansa” -asenteesta, kuten novellissa Pastorin huvi, jossa antiikkikauppias saa lopulta näpäytyksen huviteltuaan huijaamalla maalaisia. Muutamat novellit, kuten Lampaalla teurastettu ja Myrkky, tuntuivat hieman raakileilta tai sitten emme vain ymmärtäneet niitä kyllin hyvin. Useassa novellissa kuvattiin pariskuntia ja näissä sukupuoliroolit olivat varsin perinteisiä. Tämä selittyy osin varmasti novellien julkaisuajankohdalla (vuosina 1953 ja 1960). Erityistä myhäilyä meissä herätti novelli Maailmanmestari, jossa kaverukset Claud ja Gordon metsästävät fasaaneja melko omintakeisin menetelmin.

Seuraavan kerran tapaamme keskiviikkona 4. tammikuuta Riinalla kello 16.30. Kirjana on Peter Franzénin esikoisteos Tumman veden päällä. Tervetuloa kaikki!

Jenni