Hei

Helmikuisena iltana kokoontuivat Riinan luokse luotaamaan Riina, Mirkka, Mika, Jenni, Pauliina ja Enni. Tällä kertaa luettavana oli George Orwellin teos Vuonna 1984. Ilta olikin mitä mukavin shampanjan, hyvän seuran ja keskustelun parissa.

Yleisesti ottaen kirjaa pidettiin mielenkiintoisena ja hyvänä, joskaan ei keveänä luettavana. Etenkin kidutuskohtaukset eivät olleet nautinnollista luettavaa ja Goldsteinin kirjan osuuden monet kokivat hieman puuduttavana. Vaikka kirja oli kirjoitettu 1940-luvulla, ei sisältö tuntunut kuitenkaan vanhentuneelta.

Mirkka oli lukenut teoksen alkuperäiskielellä, Riina vanhan käännöksen ja loput Raija Mattilan 1990-luvulla kääntämän version. Käännösten välillä löytyi hienoisia eroja ja uudempi versio tuntui sujuvammalta lukea. Vertailimme mm. huvitustakin aiheuttaneita uudiskielen termejä, kuten eri ministeriöiden nimiä (Miniluv - Lempimini, Minipax - Sopumini, Minitue - Tosimini ja Miniplenty - Riittomini).

Goldstenin teoria, että modernin sodankäynnin ensisijaisena tarkoituksena on kuluttaa tuotantoa korottamatta yleistä elintasoa tuntui luotaajista tietyllä tapaa uskottavalta ja samalla pelottavalta ajatukselta. Vihaviikko ja historian uudelleen kirjoittaminen tuntuivat ajatuksina karmaisevilta. Etenkin kun jälkimmäinen, tietojen vääristely, on ollut ja on edelleen arkipäivää todellisessakin maailmassa.

Lukiessa moni olikin pohtinut yhtymäkohtia todelliseen maailmaan, kuten Stalinin hirmutekoihin, Pohjois-Korean johtajakulttiin, Kuuban johtoon ja niin edelleen. Kamalana koettiin kriittisen ajattelun kieltämisen tyhmentävä vaikutus. Luotaajat pohtivat myös Nyky-Suomen "valvontakoneistoa", kuten valvontakameroita, kännyköiden paikannustietoja, erilaisia jäsenkortteja ja näiden mukanaan tuomia uhkia. Ilmaan nousi kysymys onko tavallinen kansalainen liian sinisilmäinen tätä kaikkea kohtaan. Luotaajat ajautuivat keskustelemaan myös mm. Suomen koulujärjestelmästä ja kriittisen ajattelun opettamisesta siellä.

Seuraavaksi kirjaksi valikoitui äänestyksessä äskettäin 86-vuotiaana menehtyneen Kyllikki Villan Vanhan rouvan lokikirja. Kokoonnumme Mirkan luona sunnuntaina 11.4. kello 17.

Jenni